przepis-na-kobiete.pl

Sałatka gyros • przepis • składniki • przygotowanie

Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Sałatka gyros

Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
kurczak filety z piersi - 3 szt.
kapusta pekińska - 1 szt.
ketchup - 100 g
kukurydza konserwowa - 285 g
majonez - 2 łyżki
ogórek kiszony - 4 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
chili mielone - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
rozmaryn suszony - 0,25 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 0,25 łyżeczki
cebula suszona - 1 łyżeczka
gorczyca - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ DO GYROSA:
Wszystkie przyprawy mielemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI:
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.
Sałatka gyros

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ DO GYROSA

Wszystkie przyprawy mielemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1943 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

194,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

12,5 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy