przepis-na-kobiete.pl

Babeczki pomidorowe z mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Babeczki pomidorowe z mozzarellą

Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 300 g
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 100 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
mozzarella - 2 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 40 g
mąka pszenna - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.
Babeczki pomidorowe z mozzarellą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.

3

PIECZEMY MUFFINY

Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2346 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

20,7 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Babeczki pomidorowe z mozzarellą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl