Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Mięso kurczaczka kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy na talerz.
SMAŻYMY PIECZARKI
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy pokrojone na talarki pieczarki. Grzyby oprószamy solą, skrapiamy octem balsamicznym i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, a płyn się zredukuje – około 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy mascarpone, musztardę oraz wodę. Całość mieszamy i delikatnie gotujemy. Do sosu dodajemy podsmażonego kurczaka, całość gotujemy jeszcze 5 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Podajemy z purée ziemniaczanym lub z makaronem tagliatelle. Obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1775,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
443,9 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
6,5 g
Błonnik
1,9 g
Białko
32,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudełko kibica
Nieważne, jakiej drużynie kibicujesz, ten przepis Kingi jest dla Ciebie! Szybko i łatwo przygotujesz smaczną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Wachlarz smaków kubełka wprawi każdego kibica w euforię!

Halibut w beszamelu z duszonym porem
Delikatna ryba w klasycznym sosie beszamelowym z dodatkiem duszonego pora i musztardy dijon. Proste i niesamowicie smaczne połączenie, którego musisz spróbować!

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!