przepis-na-kobiete.pl

Dacquoise orzechowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Dacquoise orzechowo-truskawkowy

Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 6 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki
orzech laskowy - 200 g
żółtka jaj - 6 szt.
cukier - 80 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 600 ml
woda - 50 ml
żelatyna - 12 g
truskawka - 15 g
mięta świeża - 2 g
cukier puder - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. ŚMIETANKĘ MOCNO SCHŁÓDŹ: w lodówce.
2.ŻELATYNĘ NAMOCZ W:
zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.
3.DAQUASE 150 G:
orzechów mielemy na mączkę. 50 G MIELEMY: nieco grubiej lub kroimy w kostkę.
4.BIAŁKA JAJ W:
tempoeraturze pokojowej ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ.
5.BIAŁKA UBIJAMY Z:
cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji.
6.ZMIELONE NA MĄCZKĘ:
orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łaczymy je z ubitymi białkami.
7.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
jednolitej masy.
8.MASĘ DZIELIMY NA:
dwie części.
9.W DWÓCH FORMACH:
o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej.
10.JEDEN Z KRĄŻKÓW:
posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami.
11.OBYDWIE FORMY WKŁADAMY:
do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut.
12.KRĄŻKI PO WYJĘCIU:
z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.
13.KREM ŻÓŁTKA UCIERAMY:
z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze.
14.KIEDY CUKIER ROZPUŚCI:
się, do żółtek dodajemy sok z cytryny.
15.CAŁOŚĆ UBIJAMY NA:
parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
16.GDY MASA Z:
żółtek zacznie gęstniec, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. MIESZAMY.
17.MASĘ ZDEJMUJEMY Z:
ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).
18.BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ:
śmietankę ubijamy.
19.ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANY:
energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek.
20.NASTĘPNIE DO KREMU:
dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
21.GOTOWY KREM WYLEWAMY:
do tortownicy z krążkiem bez orzechów.
22.NA KREMIE UKŁADAMY:
pokrojone w grubszą kostkę truskawki.
23.ZA POMOCĄ ŁOPATKI:
zanurzamy truskawki w kremie.
24.KREM PRZYKRYWAMY KRĄŻKIEM:
z orzechami.
25.TORT WSTAWIAMY DO:
lodówki na mniej więcej 2 godziny.
26.PO WYJĘCIU TORTU:
z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.
Dacquoise orzechowo-truskawkowy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. ŚMIETANKĘ MOCNO SCHŁÓDŹ: w lodówce.

2

ŻELATYNĘ NAMOCZ W

zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.

3

DAQUASE 150 G

orzechów mielemy na mączkę. 50 G MIELEMY: nieco grubiej lub kroimy w kostkę.

4

BIAŁKA JAJ W

tempoeraturze pokojowej ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ.

5

BIAŁKA UBIJAMY Z

cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji.

6

ZMIELONE NA MĄCZKĘ

orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łaczymy je z ubitymi białkami.

7

MIESZAMY DO UZYSKANIA

jednolitej masy.

8

MASĘ DZIELIMY NA

dwie części.

9

W DWÓCH FORMACH

o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej.

10

JEDEN Z KRĄŻKÓW

posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami.

11

OBYDWIE FORMY WKŁADAMY

do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut.

12

KRĄŻKI PO WYJĘCIU

z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.

13

KREM ŻÓŁTKA UCIERAMY

z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze.

14

KIEDY CUKIER ROZPUŚCI

się, do żółtek dodajemy sok z cytryny.

15

CAŁOŚĆ UBIJAMY NA

parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji.

16

GDY MASA Z

żółtek zacznie gęstniec, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. MIESZAMY.

17

MASĘ ZDEJMUJEMY Z

ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).

18

BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ

śmietankę ubijamy.

19

ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANY

energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek.

20

NASTĘPNIE DO KREMU

dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

21

GOTOWY KREM WYLEWAMY

do tortownicy z krążkiem bez orzechów.

22

NA KREMIE UKŁADAMY

pokrojone w grubszą kostkę truskawki.

23

ZA POMOCĄ ŁOPATKI

zanurzamy truskawki w kremie.

24

KREM PRZYKRYWAMY KRĄŻKIEM

z orzechami.

25

TORT WSTAWIAMY DO

lodówki na mniej więcej 2 godziny.

26

PO WYJĘCIU TORTU

z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4554,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

43,3 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy