przepis-na-kobiete.pl

Ravioli z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie

Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Ravioli z mięsem

Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna z pszenicy durum - 500 g
woda - 15 ml
mięso mielone wieprzowe - 300 g
parmezan - 120 g
mąka pszenna - 40 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g
bazylia świeża - 2 gałązki
cukinia - 1 szt.
wino białe - 100 ml
masło - 30 g
oliwa z oliwek - 20 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 10 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Mąkę przesiej w dużej misce, a następnie dodaj wszystkie suche składniki potrzebne do zrobienia pierożków i wymieszaj je.
2.DODAJEMY JAJKO I OLIWĘ:
Dodaj do miski jajka oraz oliwę.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Zacznij wyrabiać delikatnie ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Możesz dodać do nich odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche, a w przypadku zbyt klejącego, dodaj odrobinę mąki.
4.FORMUJEMY CIASTO:
Na stolnicę podsypaną mąką, wyłóż ciasto i zacznij ponownie je wyrabiać przez 5-6 minut. Gdy przestanie być klejące, uformuj z niego kulkę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 40 minut. To dobry moment na przygotowanie farszu.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko. Podziel ciasto na równe prostokąty.
6.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
7.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na odrobinie oliwy.
8.DODAJEMY MIĘSO:
Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj mięso. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
9.WYKAŃCZAMY FARSZ:
Zetrzyj parmezan. Odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego parmezan, jajko i świeże zioła. Wymieszaj.
10.NADZIEWAMY RAVIOLI:
Na każdy z prostokątów z ciasta rozłóż po łyżeczce nadzienia (na jednej z połów), a następnie nałóż na nią drugą, tworząc kwadratowego pierożka. Gdy nadziejesz wszystkie pierożki, ozdób rogi widelcem, przyciskając go do rantów.
11.GOTUJEMY RAVIOLI:
Postaw garnek na gaz i wlej do niego 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dopraw ją solą i wrzuć pierożki jeden po drugim. Gotuj przez 4-5 minut, aż pierożki nie zaczną wypływać na górę. Po ugotowaniu odlej odrobinę wody do kubka, a następnie odcedź i odstaw na bok.
12.KROIMY SKŁADNIKI:
Cukinię starannie umyj i pokrój na półksiężyce. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.
13.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na głęboką patelnię wlej oliwę oraz masło. Dodaj warzywa i delikatnie je przypraw.
14.WYKAŃCZAMY SOS:
Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj wino i pozwól mu się chwilę zredukować. Pod sam koniec gotowania dodaj także wodę z makaronu. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut.
15.WRZUCAMY RAVIOLI:
Pod sam koniec gotowania dodaj ravioli i pozwól mu się chwilę poddusić. Gotowe ravioli z sosem wyłóż na talerze i posyp serem lub ziołami
Ravioli z mięsem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mąkę przesiej w dużej misce, a następnie dodaj wszystkie suche składniki potrzebne do zrobienia pierożków i wymieszaj je.

2

DODAJEMY JAJKO I OLIWĘ

Dodaj do miski jajka oraz oliwę.

3

WYRABIAMY CIASTO

Zacznij wyrabiać delikatnie ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Możesz dodać do nich odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche, a w przypadku zbyt klejącego, dodaj odrobinę mąki.

4

FORMUJEMY CIASTO

Na stolnicę podsypaną mąką, wyłóż ciasto i zacznij ponownie je wyrabiać przez 5-6 minut. Gdy przestanie być klejące, uformuj z niego kulkę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 40 minut. To dobry moment na przygotowanie farszu.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko. Podziel ciasto na równe prostokąty.

6

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

7

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na odrobinie oliwy.

8

DODAJEMY MIĘSO

Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj mięso. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.

9

WYKAŃCZAMY FARSZ

Zetrzyj parmezan. Odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego parmezan, jajko i świeże zioła. Wymieszaj.

10

NADZIEWAMY RAVIOLI

Na każdy z prostokątów z ciasta rozłóż po łyżeczce nadzienia (na jednej z połów), a następnie nałóż na nią drugą, tworząc kwadratowego pierożka. Gdy nadziejesz wszystkie pierożki, ozdób rogi widelcem, przyciskając go do rantów.

11

GOTUJEMY RAVIOLI

Postaw garnek na gaz i wlej do niego 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dopraw ją solą i wrzuć pierożki jeden po drugim. Gotuj przez 4-5 minut, aż pierożki nie zaczną wypływać na górę. Po ugotowaniu odlej odrobinę wody do kubka, a następnie odcedź i odstaw na bok.

12

KROIMY SKŁADNIKI

Cukinię starannie umyj i pokrój na półksiężyce. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.

13

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na głęboką patelnię wlej oliwę oraz masło. Dodaj warzywa i delikatnie je przypraw.

14

WYKAŃCZAMY SOS

Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj wino i pozwól mu się chwilę zredukować. Pod sam koniec gotowania dodaj także wodę z makaronu. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut.

15

WRZUCAMY RAVIOLI

Pod sam koniec gotowania dodaj ravioli i pozwól mu się chwilę poddusić. Gotowe ravioli z sosem wyłóż na talerze i posyp serem lub ziołami

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4184,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

697,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

72,9 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy