Masło kasztanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1105,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
221,1 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
12,2 g
Błonnik
2,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Pizza capricciosa
Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.