przepis-na-kobiete.pl

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli

Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 2 szt.
przyprawa do mięsa - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ketchup - 150 g
syrop klonowy - 60 g
ocet jabłkowy - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
ciecierzyca - 200 g
bób - 200 g
szpinak świeży - 1 garść
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
orzech nerkowca - 120 g
czosnek główka - 3 ząbki
napój sojowy - 150 ml
sok z cytryny - 50 ml
sól - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY STEKI:
Bakłażany kładziemy na rozgrzany grill i opiekamy, aż skórka stanie się zwęglona. Następnie zdejmujemy je z grilla, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 10 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z bakłażanów. Kładziemy je na folii spożywczej, od góry przykładamy jej drugi arkusz. Rozbijamy bakłażany tłuczkiem, tak aby przypomniały kształtem kotlety. Rozbite bakłażany skrapiamy oliwą i obtaczamy w przyprawie do mięsa.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i redukujemy go, gotując przez około 10 minut.
3.GRILLUJEMY STEKI I DODAJEMY SOS BBQ:
Steki z bakłażana grillujemy z obu stron po około 7 minut. Pod koniec grillowania smarujemy każdą stronę przygotowanym sosem BBQ. Zdejmujemy steki z grilla i polewamy pozostałym sosem BBQ.
4.PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS Z BOBEM:
Bób gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, aż stanie się miękki. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Potem obrany bób, odsączoną z zalewy ciecierzycę, szpinak, czosnek, sok z cytryny i pastę sezamową tahini umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
5.PRZYGOTOWUJEMY ALLIOLI:
Namoczone i odcedzone orzechy nerkowca wraz z czosnkiem, napojem roślinnym, sokiem z cytryny i solą miksujemy na gładką masę.
Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY STEKI

Bakłażany kładziemy na rozgrzany grill i opiekamy, aż skórka stanie się zwęglona. Następnie zdejmujemy je z grilla, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 10 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z bakłażanów. Kładziemy je na folii spożywczej, od góry przykładamy jej drugi arkusz. Rozbijamy bakłażany tłuczkiem, tak aby przypomniały kształtem kotlety. Rozbite bakłażany skrapiamy oliwą i obtaczamy w przyprawie do mięsa.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i redukujemy go, gotując przez około 10 minut.

3

GRILLUJEMY STEKI I DODAJEMY SOS BBQ

Steki z bakłażana grillujemy z obu stron po około 7 minut. Pod koniec grillowania smarujemy każdą stronę przygotowanym sosem BBQ. Zdejmujemy steki z grilla i polewamy pozostałym sosem BBQ.

4

PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS Z BOBEM

Bób gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, aż stanie się miękki. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Potem obrany bób, odsączoną z zalewy ciecierzycę, szpinak, czosnek, sok z cytryny i pastę sezamową tahini umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

5

PRZYGOTOWUJEMY ALLIOLI

Namoczone i odcedzone orzechy nerkowca wraz z czosnkiem, napojem roślinnym, sokiem z cytryny i solą miksujemy na gładką masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2328,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1164 kcal

🥑

Tłuszcz

40,2 g

🌾

Węglowodany

161,1 g

🥬

Błonnik

43,2 g

💪

Białko

52,1 g

Podobne przepisy