przepis-na-kobiete.pl

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą

Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 2 szczypty
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kapar - 50 g
parmiggiano reggiano - 100 g
olej - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
krojone pomidory z bazylią - 450 g
chleb w stylu rustykalnym - 6 kromek
burrata - 2 szt.
bazylia świeża - 12 liści
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i kapary. Ser parmigiano reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy w misce z mięsem i wyrabiamy na masę.
2.FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI:
Z przygotowanej masy formujemy klopsiki o wielkości włoskiego orzecha. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu, aby ser się nie przypalił.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS I DUSIMY KLOPSIKI:
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Na inną patelnię przelewamy połowę tłuszczu pozostałego po smażeniu klopsików i powoli na niewielkim ogniu podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Kiedy składniki zaczną pachnieć, dodajemy pomidory wraz z ok. 50 ml wody, którą wypłukujemy puszkę po pomidorach.
4.SMAŻYMY KROMKI CHLEBA:
Ponownie podgrzewamy tłuszcz, na którym smażyliśmy klopsiki, i podsmażamy na nim kromki chleba na złoty kolor.
5.PODAJEMY KANAPKI:
Na podsmażonym chlebie rozprowadzamy zredukowany sos i układamy po 3 pulpeciki. Następnie każdą z kanapek ozdabiamy porwaną na kawałki burratą i listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy.
Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i kapary. Ser parmigiano reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy w misce z mięsem i wyrabiamy na masę.

2

FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z przygotowanej masy formujemy klopsiki o wielkości włoskiego orzecha. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu, aby ser się nie przypalił.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS I DUSIMY KLOPSIKI

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Na inną patelnię przelewamy połowę tłuszczu pozostałego po smażeniu klopsików i powoli na niewielkim ogniu podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Kiedy składniki zaczną pachnieć, dodajemy pomidory wraz z ok. 50 ml wody, którą wypłukujemy puszkę po pomidorach.

4

SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Ponownie podgrzewamy tłuszcz, na którym smażyliśmy klopsiki, i podsmażamy na nim kromki chleba na złoty kolor.

5

PODAJEMY KANAPKI

Na podsmażonym chlebie rozprowadzamy zredukowany sos i układamy po 3 pulpeciki. Następnie każdą z kanapek ozdabiamy porwaną na kawałki burratą i listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2974,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,7 kcal

🥑

Tłuszcz

38,4 g

🌾

Węglowodany

7,9 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy