Racuchy z bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN Z DROŻDŻY
Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
KROIMY BANANY W PLASTRY
Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
SMAŻYMY RACUCHY
Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1469,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367,5 kcal
Tłuszcz
4,6 g
Węglowodany
72,3 g
Błonnik
2,8 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!