przepis-na-kobiete.pl

Puszysty omlet z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Puszysty omlet z owocami

Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 30 g
cukier - 1 łyżka
jajko - 3 szt.
jogurt naturalny - 100 g
masło - 25 g
truskawka - 100 g
mąka pszenna - 2 łyżki
maliny mrożone - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ODDZIELAMY BIAŁKA:
od żółtek.
2.BIAŁKA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę.
3.DO UBITYCH BIAŁEK:
z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę.
4.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
do uzyskania jednolitej masy.
5.NA PATELNI ROZTAPIAMY:
masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda.
6.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
7.OMLET PRZEWRACAMY NA:
drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.
8.JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW:
mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce.
9.DO ZAGOTOWANYCH OWOCÓW:
dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).
10.OMLET PRZEKŁADAMY NA:
talerz.
11.NA JEDNEJ POŁOWIE:
układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych.
12.OMLET POSYPUJEMY CUKREM:
pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
Puszysty omlet z owocami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ODDZIELAMY BIAŁKA

od żółtek.

2

BIAŁKA PRZEKŁADAMY DO

naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę.

3

DO UBITYCH BIAŁEK

z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę.

4

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

do uzyskania jednolitej masy.

5

NA PATELNI ROZTAPIAMY

masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda.

6

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.

7

OMLET PRZEWRACAMY NA

drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.

8

JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW

mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce.

9

DO ZAGOTOWANYCH OWOCÓW

dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).

10

OMLET PRZEKŁADAMY NA

talerz.

11

NA JEDNEJ POŁOWIE

układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych.

12

OMLET POSYPUJEMY CUKREM

pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

672,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

672,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,7 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

34 g

Podobne przepisy