przepis-na-kobiete.pl

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą • przepis • składniki • przygotowanie

Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą

Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 3 szt.
korzeń pietruszki - 3 szt.
marchew - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
groszek, mrożony - 140 g
jajko - 3 szt.
kapar - 2 łyżki
jabłko - 1 szt.
ogórek kiszony - 1 szt.
majonez - 4 łyżki
śmietana 18% - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
rzeżucha - 3 łyżki
piramidka smaku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
2.GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO:
Jajka gotujemy na twardo, a po ugotowaniu zalewamy w miseczce zimną wodą, by je wystudzić.
3.OBIERAMY I KROIMY WARZYWA:
Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jabłka obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Ogórek kiszony kroimy w kostkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce z kaparami, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
5.GOTUJEMY ŚWIEŻE WARZYWA:
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody i dodajemy piramidkę smaku. Wszystkie warzywa poza groszkiem układamy w koszu parowym i wybieramy programgotowanie na parze / czas 35-40 minut (gotujemy do miękkości) / temperatura 120°C / obroty 1. Miękkie warzywa wyjmujemy z kosza i studzimy.
6.GOTUJEMY GROSZEK:
Do przemytego pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. W koszu parowym umieszczamy groszek i gotujemy go, wykorzystując programgotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowany groszek hartujemy zimną wodą i odcedzamy.
7.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka umieszczamy w koszyku do gotowania, wybieramy programgotowanie jaj / jaja na twardoi postępujemy zgodnie z instrukcją.
8.OBIERAMY I KROIMY WARZYWA:
Jabłka i ugotowane warzywa obieramy ze skórki. Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojone na pół: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Posiekane warzywa przekładamy do miski.
9.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Pokrojone składniki łączymy w dużej misce z kaparami, groszkiem, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

2

GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO

Jajka gotujemy na twardo, a po ugotowaniu zalewamy w miseczce zimną wodą, by je wystudzić.

3

OBIERAMY I KROIMY WARZYWA

Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jabłka obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Ogórek kiszony kroimy w kostkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce z kaparami, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.

5

GOTUJEMY ŚWIEŻE WARZYWA

Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody i dodajemy piramidkę smaku. Wszystkie warzywa poza groszkiem układamy w koszu parowym i wybieramy programgotowanie na parze / czas 35-40 minut (gotujemy do miękkości) / temperatura 120°C / obroty 1. Miękkie warzywa wyjmujemy z kosza i studzimy.

6

GOTUJEMY GROSZEK

Do przemytego pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. W koszu parowym umieszczamy groszek i gotujemy go, wykorzystując programgotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowany groszek hartujemy zimną wodą i odcedzamy.

7

GOTUJEMY JAJKA

Jajka umieszczamy w koszyku do gotowania, wybieramy programgotowanie jaj / jaja na twardoi postępujemy zgodnie z instrukcją.

8

OBIERAMY I KROIMY WARZYWA

Jabłka i ugotowane warzywa obieramy ze skórki. Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojone na pół: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Posiekane warzywa przekładamy do miski.

9

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pokrojone składniki łączymy w dużej misce z kaparami, groszkiem, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1349,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

224,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl