przepis-na-kobiete.pl

Pulpety z indyka w sosie kurkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym

Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

indyk - 500 g
bułka czerstwa - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 1 szt.
mleko 1,5% - 60 ml
olej - 40 ml
kurki - 250 g
bulion warzywny - 600 ml
śmietana 30% - 110 ml
natka pietruszki - 0,5 pęczka
cebula - 1 szt.
masło - 20 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY BUŁKĘ:
Do miski wlej mleko, a następnie włóż do niej bułkę. Poczekaj, aż bułka wchłonie płyn.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski dodaj mięso mielone, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz całe jajko. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
4.WYRABIAMY MASĘ:
Po wymieszaniu zacznij wyrabiać masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm.
5.SMAŻYMY PULPETY:
Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pulpeciki. Obsmażaj każdy z obu stron. Pulpety powinny być złociste z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Kurki umyj, osusz i pokrój.
7.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, a potem dodaj pokrojone kurki. Grzyby powinny smażyć się 4-5 minut, aż wyparuje z nich większość wody.
8.DODAJEMY BULION:
Do rondelka wlej bulion i zamieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż zauważysz, że sos zaczyna gęstnieć.
9.HARTUJEMY ŚMIETANĘ:
Do kubka wlej śmietanę i ostrożnie łyżką dodaj gorącego sosu, a potem wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę i wymieszaj. Powtarzaj czynność kilkukrotnie, aż wypełni się prawie cały kubek.
10.DODAJEMY ŚMIETANĘ DO SOSU:
Dolej zawartość kubka do sosu. Wymieszaj energicznie. Przypraw sos solą i pieprzem, zamieszaj. Gotuj całość przez kilka minut do zgęstnienia.
11.SZATKUJEMY NATKĘ:
Natkę umyj, poszatkuj i dodaj co sosu. Całość wymieszaj.
12.DODAJEMY PULPETY:
Pod sam koniec gotowania dodaj do sosu także pulpety. Pozwól im się poddusić przez chwilę i gotowe! Pulpety możesz podać z ziemniakami, ryżem lub solo z dodatkiem pieczywa.
Pulpety z indyka w sosie kurkowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY BUŁKĘ

Do miski wlej mleko, a następnie włóż do niej bułkę. Poczekaj, aż bułka wchłonie płyn.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do dużej miski dodaj mięso mielone, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz całe jajko. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.

4

WYRABIAMY MASĘ

Po wymieszaniu zacznij wyrabiać masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm.

5

SMAŻYMY PULPETY

Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pulpeciki. Obsmażaj każdy z obu stron. Pulpety powinny być złociste z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Kurki umyj, osusz i pokrój.

7

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista, a potem dodaj pokrojone kurki. Grzyby powinny smażyć się 4-5 minut, aż wyparuje z nich większość wody.

8

DODAJEMY BULION

Do rondelka wlej bulion i zamieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż zauważysz, że sos zaczyna gęstnieć.

9

HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietanę i ostrożnie łyżką dodaj gorącego sosu, a potem wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę i wymieszaj. Powtarzaj czynność kilkukrotnie, aż wypełni się prawie cały kubek.

10

DODAJEMY ŚMIETANĘ DO SOSU

Dolej zawartość kubka do sosu. Wymieszaj energicznie. Przypraw sos solą i pieprzem, zamieszaj. Gotuj całość przez kilka minut do zgęstnienia.

11

SZATKUJEMY NATKĘ

Natkę umyj, poszatkuj i dodaj co sosu. Całość wymieszaj.

12

DODAJEMY PULPETY

Pod sam koniec gotowania dodaj do sosu także pulpety. Pozwól im się poddusić przez chwilę i gotowe! Pulpety możesz podać z ziemniakami, ryżem lub solo z dodatkiem pieczywa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1915 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,7 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

33,6 g

Podobne przepisy