przepis-na-kobiete.pl

Chłodnik z pomidorów i papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!

Chłodnik z pomidorów i papryki

Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
bulion warzywny - 500 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POMIDORY OBIERAMY:
ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
2.CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY:
na złoty kolor na oliwie.
3.PAPRYKĘ MYJEMY, OCZYSZCZAMY:
z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 ŁYŻKI POKROJONEJ: papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.
4.PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY:
do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, studzimy.
6.JAK PODAWAĆ SCHŁODZONĄ:
zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
7.PYSZNIE SMAKUJE Z:
grzankami z chleba pełnoziarnistego.
Chłodnik z pomidorów i papryki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POMIDORY OBIERAMY

ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.

2

CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY

na złoty kolor na oliwie.

3

PAPRYKĘ MYJEMY, OCZYSZCZAMY

z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 ŁYŻKI POKROJONEJ: papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.

4

PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY

do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, studzimy.

6

JAK PODAWAĆ SCHŁODZONĄ

zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

7

PYSZNIE SMAKUJE Z

grzankami z chleba pełnoziarnistego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

405,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

101,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,9 g

🌾

Węglowodany

14,8 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy