przepis-na-kobiete.pl

Truskawkowo-malinowe tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Truskawkowo-malinowe tiramisu

Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

ser mascarpone - 750 g
truskawka - 450 g
żelatyna - 18 g
maliny mrożone - 250 g
malina - 50 g
wanilia - 3 g
woda - 200 ml
cukier - 80 g
cukier puder - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.WYCISKANIE CIASTECZEK NA BLACHĘ:
Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.
2.GOTOWANIE PONCZU:
Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).
3.WYLEWANIE MASY DO OKRĄGŁEGO NACZYNIA:
Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.
Truskawkowo-malinowe tiramisu

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCISKANIE CIASTECZEK NA BLACHĘ

Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.

2

GOTOWANIE PONCZU

Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).

3

WYLEWANIE MASY DO OKRĄGŁEGO NACZYNIA

Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5948,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

52,9 g

🥬

Błonnik

13,2 g

💪

Białko

13,2 g

Podobne przepisy