przepis-na-kobiete.pl

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową • przepis • składniki • przygotowanie

Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową

Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 5 g
imbir mielony - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
marchew - 500 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 1 l
kolendra świeża - 22 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 6 łyżek
jabłko zielone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
2.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.

2

BLENDUJEMY ZUPĘ

Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

907,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

151,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,1 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl