przepis-na-kobiete.pl

Stromboli z salami, pieczarkami i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Stromboli z salami, pieczarkami i serem

Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 250 g
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
mąka pszenna - 320 g
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kiełbasa salami - 120 g
grana padano - 25 g
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
mozzarella, tarta - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY PIECZARKI:
Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem sosu sojowego, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do przestudzenia.
2.FASZERUJEMY STROMBOLI:
W miseczce łączymy miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekany szczypiorek. Mieszamy, aż składniki się połączą.
3.ZWIJAMY I PIECZEMY STROMBOLI:
Stromboli zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znalazło się na spodzie. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Podajemy na ciepło na przykład z sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek.
Stromboli z salami, pieczarkami i serem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem sosu sojowego, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do przestudzenia.

2

FASZERUJEMY STROMBOLI

W miseczce łączymy miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekany szczypiorek. Mieszamy, aż składniki się połączą.

3

ZWIJAMY I PIECZEMY STROMBOLI

Stromboli zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znalazło się na spodzie. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Podajemy na ciepło na przykład z sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2599,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

433,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

41 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy