Piyaz • przepis • składniki • przygotowanie
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1097,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,6 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
13,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem
Szybki wege obiad lub przekąska na imprezę? To sycące danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią stanie się częścią Waszego jadłospisu.

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.