przepis-na-kobiete.pl

Chutney z ananasa • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Chutney z ananasa

Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 1 szt.
cukier brązowy - 400 g
ocet winny - 200 ml
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
miód - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ANANASA OBIERAMY ZE SKÓRY,:
odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
2.DO GARNKA WSYPUJEMY CUKIER:
BRĄZOWY ORAZ WLEWAMY OCET WINNY W STOSUNKU 2: 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
3.GORĄCY CHUTNEY PRZEKŁADAMY DO:
wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Chutney z ananasa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ANANASA OBIERAMY ZE SKÓRY,

odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.

2

DO GARNKA WSYPUJEMY CUKIER

BRĄZOWY ORAZ WLEWAMY OCET WINNY W STOSUNKU 2: 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.

3

GORĄCY CHUTNEY PRZEKŁADAMY DO

wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2139,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

178,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy