przepis-na-kobiete.pl

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką

Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
chlebek pita - 4 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
świeży koperek - 1 łyżeczka
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oliwki zielone - 45 g
oregano suszone - 1 szczypta
papryka zielona - 1 szt.
ser feta - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cukinię kroimy w plastry, czerwoną cebulę w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, a następnie podsmażamy warzywa do zarumienienia. Posypujemy oregano. Fetę kroimy w kawałki.
2.FASZERUJEMY PITĘ:
Rozkrawamy pitę i wkładamy do niej usmażone warzywa oraz ser feta. Przyprawiamy oregano i posypujemy posiekanym koperkiem. Pitę zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5 minut.
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cukinię kroimy w plastry, czerwoną cebulę w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, a następnie podsmażamy warzywa do zarumienienia. Posypujemy oregano. Fetę kroimy w kawałki.

2

FASZERUJEMY PITĘ

Rozkrawamy pitę i wkładamy do niej usmażone warzywa oraz ser feta. Przyprawiamy oregano i posypujemy posiekanym koperkiem. Pitę zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1231,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

307,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,6 g

🌾

Węglowodany

47,1 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl