przepis-na-kobiete.pl

Pierogi leniwe z orzechową okrasą • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Pierogi leniwe z orzechową okrasą

Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 20 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 80 g
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 275 g
jajko - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
masło - 70 g
orzech laskowy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI:
Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
2.SMAŻYMY ORZECHOWĄ OKRASĘ:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.
Pierogi leniwe z orzechową okrasą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI

Twaróg mielemy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder oraz szczyptę soli. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę, którą posypujemy mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie spłaszczamy. Za pomocą noża robimy na powierzchni małe nacięcia i dzielimy na 12-14 części. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

2

SMAŻYMY ORZECHOWĄ OKRASĘ

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmielone orzechy oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym (zobacz trick Pawła, na przygotowanie domowego cukru waniliowego) i cynamonem. Całość smażymy na patelni ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Pierogi podajemy gorące, oblane orzechową okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1653,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

20,2 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy