Katsudon • przepis • składniki • przygotowanie
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
Wodorosty wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Marchew kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Imbir również siekamy w cienkie paseczki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Wodorosty odsączamy z wody ręcznie i przekładamy do miski. Dodajemy marchew, imbir i kolendrę. Wlewamy odrobinę zalewy ze słoika z marynowanym imbirem oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY SCHAB W PANKO
Schab kroimy na grube plastry. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy z obu stron. Pastę miso rozprowadzamy na talerzu i nacieramy nią plastry schabu z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z patelni odlewamy większą część tłuszczu, do pozostałego dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Dolewamy sos yakitori, sok z połowy limonki i dodajemy odrobinę startej z niej skórki. Następnie wsypujemy posiekaną kolendrę.
PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do miski. Na makaronie układamy pokrojony kotlet, a na nim sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1816,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
908,4 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
120,8 g
Błonnik
3,6 g
Białko
73,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.