Pierś kaczki zapiekana z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILET Z KACZKI
Piersi kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozpuszczamy masło. Mięso obsmażamy przez minutę z każdej strony, zaczynając od strony skóry.
FASZERUJEMY PIERŚ
Pierś przecinamy wzdłuż na dwie części. Pomiędzy wkładamy plastry szynki oraz talarki koziego sera. Posypujemy ziołami. Związujemy ciasno sznurkiem kuchennym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
PIECZEMY MIĘSO
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 minut.
SERWUJEMY
Upieczoną kaczkę kroimy w plastry. Podajemy z konfiturą figową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1098,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549,3 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
14 g
Błonnik
45,8 g
Białko
45,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!