Przepis na brownie z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY I SIEKAMY ORZECHY I PISTACJE
Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CZEKOLADĄ
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki (nie podgrzewamy zbyt mocno).
ŁĄCZYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
PIECZEMY BROWNIE
Masę wylewamy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku). Odstawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY BROWNIE
Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4874,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,2 kcal
Tłuszcz
30,3 g
Węglowodany
29,8 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!