przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym

Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 230 ml
proszek do pieczenia - 2 szczypty
aquafaba - 90 ml
cukier puder - 2 łyżki
mąka pszenna - 0,25 szkl
napój sojowy - 1 szkl
syrop z agawy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
cytryna - 2 szt.
wanilia - 1 laska
kakao - 3 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
olej kokosowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
2.UBIJAMY WODĘ Z PUSZKI PO CIECIERZYCY:
Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.
3.PIECZEMY EKLERKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY:
Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
5.DEKORUJEMY EKLERKI:
Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.
Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy olej kokosowy, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz syrop z agawy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i całość wsypujemy do garnka z wodą i dodatkami. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.

2

UBIJAMY WODĘ Z PUSZKI PO CIECIERZYCY

Wodę z puszki po ciecierzycy ubijamy najpierw na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru pudru na 1 minutę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta partiami. Dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki. Konsystencja powinna być zwarta i trochę lepka.

3

PIECZEMY EKLERKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ciasto na blachę w formie wałków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY

Połowę porcji napoju sojowego wlewamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, nasionka wydrążone z laski wanilii i laskę oraz syrop z agawy. Pozostałą porcję napoju dokładnie łączymy z mąką i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z połowy cytryny. Ponownie mieszamy i odstawiamy.

5

DEKORUJEMY EKLERKI

Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą i podgrzewamy w garnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1435,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

143,5 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

22,2 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy