przepis-na-kobiete.pl

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią

Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

orzech włoski - 50 g
kurczak - 1 szt.
gruszka - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
wino białe - 3 łyżki
czosnek główka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cukinia - 1 szt.
jajko - 3 szt.
tymianek świeży - 20 g
mąka pszenna - 40 g
ser gruyere - 100 g
sól - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
masło - 20 g
mleko - 250 ml
ser gorgonzola - 150 g
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTUJ BLENDER RĘKAW:
cukierniczy sznurek blachę wyłożoną papierem pergaminowym sitko naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) Masło serowo-orzechowe Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.NASTĘPNIE DO ZMIESZANEGO:
masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM: pieprzem.
4.MASŁO PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego. ODKŁADAMY NA: bok.
5.KURCZAK Z UMYTEGO:
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
6.ODKŁADAMY NA:
bok. 1 GŁÓWKĘ CZOSNKU: w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka.
8.PALCAMI DELIKATNIE ODKLEJAMY:
skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi.
9.W MIEJSCE MIĘDZY:
skórą a mięsem szprycujemy masło serowe.
10.RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY MASŁO:
na całej powierzchni mięsa.
11.SZNUREK UMIESZCZAMY POD:
nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł.
12.TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA:
kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina.
13.KURCZAKA WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut.
14.NASTĘPNIE PO 20:
minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
15.KURCZAKA Z GRUSZKAMI:
wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
16.ZAPIEKANKA JAJA PRZEKŁADAMY:
do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.
17.DODAJEMY SZCZYPTĘ STARTEJ:
gałki muszkatołowej, mieszamy.
18.NASTĘPNIE, CAŁY CZAS:
mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę.
19.Z OPAKOWANIA SERA:
gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku.
20.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
21.NASTĘPNIE DO POWSTAŁEJ:
masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem.
22.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego.
23.WIERZCH ZAPIEKANKI POSYPUJEMY:
pokrojonymi w paseczki plasterkami sera.
24.ZAPIEKANKĘ WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.
25.SOS DO GARNKA:
przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
26.DO ZESZKLONEJ SZALOTKI:
dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola.
27.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera.
28.UPIECZONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY:
na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki.
29.DEKORUJEMY ŚWIEŻYM:
tymiankiem.
30.PODAJEMY ZE ZREDUKOWANYM:
sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.
Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTUJ BLENDER RĘKAW

cukierniczy sznurek blachę wyłożoną papierem pergaminowym sitko naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) Masło serowo-orzechowe Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

NASTĘPNIE DO ZMIESZANEGO

masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM: pieprzem.

4

MASŁO PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego. ODKŁADAMY NA: bok.

5

KURCZAK Z UMYTEGO

i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.

6

ODKŁADAMY NA

bok. 1 GŁÓWKĘ CZOSNKU: w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ I

świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka.

8

PALCAMI DELIKATNIE ODKLEJAMY

skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi.

9

W MIEJSCE MIĘDZY

skórą a mięsem szprycujemy masło serowe.

10

RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY MASŁO

na całej powierzchni mięsa.

11

SZNUREK UMIESZCZAMY POD

nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł.

12

TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA

kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina.

13

KURCZAKA WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut.

14

NASTĘPNIE PO 20

minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

15

KURCZAKA Z GRUSZKAMI

wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.

16

ZAPIEKANKA JAJA PRZEKŁADAMY

do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.

17

DODAJEMY SZCZYPTĘ STARTEJ

gałki muszkatołowej, mieszamy.

18

NASTĘPNIE, CAŁY CZAS

mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę.

19

Z OPAKOWANIA SERA

gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku.

20

DOKŁADNIE MIESZAMY.

21

NASTĘPNIE DO POWSTAŁEJ

masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem.

22

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego.

23

WIERZCH ZAPIEKANKI POSYPUJEMY

pokrojonymi w paseczki plasterkami sera.

24

ZAPIEKANKĘ WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.

25

SOS DO GARNKA

przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut.

26

DO ZESZKLONEJ SZALOTKI

dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola.

27

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera.

28

UPIECZONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY

na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki.

29

DEKORUJEMY ŚWIEŻYM

tymiankiem.

30

PODAJEMY ZE ZREDUKOWANYM

sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8700,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2175,0 kcal

🥑

Tłuszcz

164,8 g

🌾

Węglowodany

74,5 g

🥬

Błonnik

101,6 g

💪

Białko

101,6 g

Podobne przepisy