przepis-na-kobiete.pl

Pieczona mozzarella z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Pieczona mozzarella z pomidorami

Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mozzarella - 4 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
pesto - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 160 g
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POMIDORY Z:
puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.
2.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich.
3.SOS WYLEWAMY DO:
czterech naczyń żaroodpornych.
4.MOZZARELLE ODSĄCZAMY Z:
zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto.
5.UKŁADAMY PO JEDNEJ:
kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.
6.POMIDORY UKŁADAMY SPODEM:
ku górze.
7.NACINAMY SKÓRKĘ I:
miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie).
8.POMIDORY POSYPUJEMY SOLĄ,:
pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.
9.NACZYNIA Z DANIEM:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut.
10.PODAJEMY NA:
gorąco.
Pieczona mozzarella z pomidorami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POMIDORY Z

puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.

2

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich.

3

SOS WYLEWAMY DO

czterech naczyń żaroodpornych.

4

MOZZARELLE ODSĄCZAMY Z

zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto.

5

UKŁADAMY PO JEDNEJ

kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.

6

POMIDORY UKŁADAMY SPODEM

ku górze.

7

NACINAMY SKÓRKĘ I

miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie).

8

POMIDORY POSYPUJEMY SOLĄ,

pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.

9

NACZYNIA Z DANIEM

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut.

10

PODAJEMY NA

gorąco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2248,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

562,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,3 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

42,3 g

💪

Białko

42,3 g

Podobne przepisy