przepis-na-kobiete.pl

Malowane serce czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Malowane serce czekoladowe

Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada deserowa - 300 g
czekolada biała - 100 g
żurawina suszona - 3 łyżki
morele suszone - 4 szt.
miniciasteczka - 30 g
barwnik spożywczy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
2.WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY:
Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.
3.DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA:
W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.
4.SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np.Dla babci i dziadka.
5.MALUJEMY NA CZEKOLADZIE:
Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Malowane serce czekoladowe

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.

2

WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY

Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.

3

DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA

W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.

4

SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np.Dla babci i dziadka.

5

MALUJEMY NA CZEKOLADZIE

Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2436,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,2 g

🌾

Węglowodany

70,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy