przepis-na-kobiete.pl

Pieczona makrela w chlebku pita • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Pieczona makrela w chlebku pita

Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
chlebek pita - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 400 g
sałata rzymska - 1 szt.
Ajwar - 4 łyżki
makrela - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MAKRELĘ:
Makrelę doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Opiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Myjemy warzywa. Ogórek kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa przekładamy do miski. Mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
3.PODAJEMY CHLEBEK:
Upieczoną makrelę wyciągamy z piekarnika i filetujemy. Turecki chlebek pita kroimy na 4 części (tak, by powstały trójkąty), smarujemy domowym sosem ajwar, wykładamy po 1 liściu sałaty, sałatkę i filetowaną makrelę.
Pieczona makrela w chlebku pita

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MAKRELĘ

Makrelę doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Opiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Myjemy warzywa. Ogórek kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa przekładamy do miski. Mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

3

PODAJEMY CHLEBEK

Upieczoną makrelę wyciągamy z piekarnika i filetujemy. Turecki chlebek pita kroimy na 4 części (tak, by powstały trójkąty), smarujemy domowym sosem ajwar, wykładamy po 1 liściu sałaty, sałatkę i filetowaną makrelę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1380 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

18,8 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

26,8 g

Podobne przepisy