Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Zamarynowane mięso odsączamy do miski, wykorzystując sito lub durszlak (marynaty nie wylewamy), oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
PRZESMAŻAMY DODATKI
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażymy.
PIECZEMY MIĘSO
Przesmażone mięso z dodatkami przekładamy do brytfanny. Marynatę zagotowujemy w rondelku, chwilę gotujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy bulion. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Chwilę smażymy, by mąka nabrała ciemniejszego koloru. Uważamy, by nie przypalić zasmażki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PIECZEŃ
Stopniowo dodajemy przecedzony wcześniej sos po pieczeniu mięsa, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2272,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
568,1 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
62,9 g
Błonnik
39 g
Białko
39 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.