przepis-na-kobiete.pl

Ogórki faszerowane rybą i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem

Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
bulion warzywny - 300 ml
świeży koperek - 24 g
dorsz filet - 350 g
musztarda - 2 łyżeczki
ogórek gruntowy - 1 kg
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż długoziarnisty - 150 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Mrożoną rybę wkładamy do wrzącej, osolonej wody i rozmrażamy przez 5-8 minut, następnie osączamy i rozdzielamy na kawałki dwoma widelcami. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koperek siekamy. Mieszamy 150 g ryżu (pozostały ryż trzymamy w cieple), rybę, koperek, 1 czubatą łyżeczkę musztardy. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny.
2.FASZERUJEMY OGÓRKI:
Szalotki obieramy i siekamy. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wydrążony miąższ z ogórków siekamy i podsmażamy z szalotkami na patelni na rozgrzanym oleju. Rozcieńczamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ogórków faszerujemy masą rybno-ryżową. Ogórki układamy na patelni w sosie i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut.
3.DOPRAWIAMY SOS:
Ogórki wyjmujemy i trzymamy w cieple. Do sosu dolewamy śmietanę, podgrzewamy i miksujemy. Sos doprawiamy pozostałą musztardą i niewielką ilością soku z cytryny. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z ogórkami i pozostałym ryżem.
Ogórki faszerowane rybą i ryżem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Mrożoną rybę wkładamy do wrzącej, osolonej wody i rozmrażamy przez 5-8 minut, następnie osączamy i rozdzielamy na kawałki dwoma widelcami. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koperek siekamy. Mieszamy 150 g ryżu (pozostały ryż trzymamy w cieple), rybę, koperek, 1 czubatą łyżeczkę musztardy. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny.

2

FASZERUJEMY OGÓRKI

Szalotki obieramy i siekamy. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wydrążony miąższ z ogórków siekamy i podsmażamy z szalotkami na patelni na rozgrzanym oleju. Rozcieńczamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ogórków faszerujemy masą rybno-ryżową. Ogórki układamy na patelni w sosie i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut.

3

DOPRAWIAMY SOS

Ogórki wyjmujemy i trzymamy w cieple. Do sosu dolewamy śmietanę, podgrzewamy i miksujemy. Sos doprawiamy pozostałą musztardą i niewielką ilością soku z cytryny. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z ogórkami i pozostałym ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1387,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

36,7 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy