przepis-na-kobiete.pl

Kaczka z żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Kaczka z żurawiną

Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 1 szt.
wino czerwone - 500 ml
ząbek czosnku - 5 szt.
kaczka - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 1 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 15 g
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 150 g
rozmaryn suszony - 1,5 łyżki
ziemniak - 900 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TASAK FOLIĘ:
aluminiową Przygotowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.
2.Z KACZKI WYCINAMY:
tłuszcz (tłuszcz przekładamy do miseczki), następnie delikatnie wbijamy czubek noża w korpus i go przekrawamy.
3.WYLUZOWUJEMY PIERSI KACZKI:
i odcinamy nóżki (wzdłuż torebek stawowych).
4.WYKRAWAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
tłuszczu i wycinamy piersi.
5.Z PIERSI I:
nóżek kaczki odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry, które następnie przekładamy do miski z tłuszczem.
6.ZA POMOCĄ NOŻA:
podciągamy delikatnie skórę nóżek ku górze (musimy mieć czystą kość), za pomocą tasaka odcinamy kostki.
7.NA PIERSIACH PO:
stronie skóry nacinamy kratkę.
8.ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY:
w talarki i wkładamy do miski z wodą.
9.Z 5 ZĄBKÓW:
czosnku wyciągamy szczypiorek (2 ząbki czosnku użyjemy do kaczki, a 3 ząbki do ziemniaków), następnie 2 ząbki kroimy w półtalarki.
10.CEBULĘ KROIMY W:
piórka, marchewkę i por w kostkę. MIESZAMY Z: czosnkiem.
11.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
40 g masła.
12.W MIĘDZYCZASIE ROZGRZEWAMY:
też głęboką patelnię.
13.NOGI KACZKI DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem z obu stron.
14.DO GARNKA Z:
masłem dodajemy 120 g żurawiny (30 g zostawiamy do dekoracji) i podsmażamy przez mniej więcej 1 minutę.
15.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
cebulę, marchew , por i czosnek pokrojony w półtalarki.
16.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
mniej więcej 2 minuty. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
17.
CZĘSTO MIESZAMY.
18.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wkładamy obie nóżki, smażymy, najpierw od strony skóry.
19.CAŁY CZAS MIESZAMY:
warzywa w garnku.
20.NOGI KACZKI SMAŻYMY:
ok. 2 MINUT Z: każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
21.DO WARZYW W:
garnku dodajemy 15 g mąki, mieszamy i tak prażymy przez mniej więcej 1 minutę.
22.NOGI KACZKI PRZEKŁADAMY:
do warzyw, wstawiamy na większy palnik i zalewamy 1/2 litra czerwonego wina.
23.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy nóżki, wrzucamy tłuszcz i skórę, które wcześniej wycięliśmy z kaczki.
24.GDY WINO W:
garnku zacznie się mocno gotować, podpalamy wino (flambirujemy), następnie chwilę gotujemy, dodajemy ok. 200 ML WODY,: przykrywamy, przekładamy na mniejszy palnik i dusimy przez mniej więcej 50 minut.
25.WYTOPIONY NA PATELNI:
tłuszcz przelewamy przez durszlak, odcedzając kawałki kaczki, z których ten tłuszcz wytapialiśmy.
26.ZIEMNIAKI WYJMUJEMY Z:
wody, osuszamy za pomocą ściereczki.
27.ODSĄCZONY TŁUSZCZ ODMIERZAMY:
(potrzebujemy ok. 150 ML), WLEWAMY: na patelnię, dodajemy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej 20 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. ZESTAWIAMY Z: ognia.
28.DO GARNKA Z:
sosem dodajemy 1 liść laurowy.
29.PIERŚ KACZKI SOLIMY:
i pieprzymy z obu stron.
30.CZYSTĄ PATELNIĘ BARDZO:
mocno nagrzewamy.
31.POZOSTAŁE 3 ZĄBKI:
czosnku bardzo drobno kroimy, następnie dodajemy do czosnku suszony rozmaryn, całość rozcieramy.
32.PIERŚ KACZKI KŁADZIEMY:
na patelni od strony skóry i smażymy na złoty kolor z obu stron.
33.PIERSI KACZKI ODWRACAMY:
na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 8 minut.
34.NATKĘ PIETRUSZKI (KILKA:
listków pozostawiamy do dekoracji) siekamy i dodajemy do czosnku i rozmarynu.
35.Z PATELNI, NA:
której smażyły się ziemniaki, odlewamy tłuszcz, do ziemniaków dodajemy czosnek, natkę i rozmaryn.
36.
MIESZAMY CAŁOŚĆ.
37.PRZELEWAMY TŁUSZCZ Z:
patelni, na której smażą się piersi, na patelnię, na której smażą się ziemniaki, podgrzewamy.
38.ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
39.ŻURAWINĘ, KTÓRĄ POZOSTAWILIŚMY:
do dekoracji, dodajemy na patelnię z piersiami.
40.CHWILĘ SMAŻYMY, NASTĘPNIE:
piersi zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej (matową stroną do środka), zawijamy.
41.JAK PODAWAĆ ZIEMNIAKI:
układamy na talerzu – tworzymy z nich wachlarz, do środka wkładamy warzywa.
42.PIERSI KACZKI OWIJAMY:
z folii, kroimy na ukos.
43.DEKORUJEMY LISTKAMI NATKI:
pietruszki, wcześniej usmażonej na głębokim tłuszczu oraz żurawinami podsmażonymi na patelni.
Kaczka z żurawiną

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TASAK FOLIĘ

aluminiową Przygotowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.

2

Z KACZKI WYCINAMY

tłuszcz (tłuszcz przekładamy do miseczki), następnie delikatnie wbijamy czubek noża w korpus i go przekrawamy.

3

WYLUZOWUJEMY PIERSI KACZKI

i odcinamy nóżki (wzdłuż torebek stawowych).

4

WYKRAWAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

tłuszczu i wycinamy piersi.

5

Z PIERSI I

nóżek kaczki odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry, które następnie przekładamy do miski z tłuszczem.

6

ZA POMOCĄ NOŻA

podciągamy delikatnie skórę nóżek ku górze (musimy mieć czystą kość), za pomocą tasaka odcinamy kostki.

7

NA PIERSIACH PO

stronie skóry nacinamy kratkę.

8

ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY

w talarki i wkładamy do miski z wodą.

9

Z 5 ZĄBKÓW

czosnku wyciągamy szczypiorek (2 ząbki czosnku użyjemy do kaczki, a 3 ząbki do ziemniaków), następnie 2 ząbki kroimy w półtalarki.

10

CEBULĘ KROIMY W

piórka, marchewkę i por w kostkę. MIESZAMY Z: czosnkiem.

11

W GARNKU ROZGRZEWAMY

40 g masła.

12

W MIĘDZYCZASIE ROZGRZEWAMY

też głęboką patelnię.

13

NOGI KACZKI DOPRAWIAMY

solą i pieprzem z obu stron.

14

DO GARNKA Z

masłem dodajemy 120 g żurawiny (30 g zostawiamy do dekoracji) i podsmażamy przez mniej więcej 1 minutę.

15

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

cebulę, marchew , por i czosnek pokrojony w półtalarki.

16

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

mniej więcej 2 minuty. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

17

CZĘSTO MIESZAMY.

18

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wkładamy obie nóżki, smażymy, najpierw od strony skóry.

19

CAŁY CZAS MIESZAMY

warzywa w garnku.

20

NOGI KACZKI SMAŻYMY

ok. 2 MINUT Z: każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

21

DO WARZYW W

garnku dodajemy 15 g mąki, mieszamy i tak prażymy przez mniej więcej 1 minutę.

22

NOGI KACZKI PRZEKŁADAMY

do warzyw, wstawiamy na większy palnik i zalewamy 1/2 litra czerwonego wina.

23

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy nóżki, wrzucamy tłuszcz i skórę, które wcześniej wycięliśmy z kaczki.

24

GDY WINO W

garnku zacznie się mocno gotować, podpalamy wino (flambirujemy), następnie chwilę gotujemy, dodajemy ok. 200 ML WODY,: przykrywamy, przekładamy na mniejszy palnik i dusimy przez mniej więcej 50 minut.

25

WYTOPIONY NA PATELNI

tłuszcz przelewamy przez durszlak, odcedzając kawałki kaczki, z których ten tłuszcz wytapialiśmy.

26

ZIEMNIAKI WYJMUJEMY Z

wody, osuszamy za pomocą ściereczki.

27

ODSĄCZONY TŁUSZCZ ODMIERZAMY

(potrzebujemy ok. 150 ML), WLEWAMY: na patelnię, dodajemy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej 20 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. ZESTAWIAMY Z: ognia.

28

DO GARNKA Z

sosem dodajemy 1 liść laurowy.

29

PIERŚ KACZKI SOLIMY

i pieprzymy z obu stron.

30

CZYSTĄ PATELNIĘ BARDZO

mocno nagrzewamy.

31

POZOSTAŁE 3 ZĄBKI

czosnku bardzo drobno kroimy, następnie dodajemy do czosnku suszony rozmaryn, całość rozcieramy.

32

PIERŚ KACZKI KŁADZIEMY

na patelni od strony skóry i smażymy na złoty kolor z obu stron.

33

PIERSI KACZKI ODWRACAMY

na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 8 minut.

34

NATKĘ PIETRUSZKI (KILKA

listków pozostawiamy do dekoracji) siekamy i dodajemy do czosnku i rozmarynu.

35

Z PATELNI, NA

której smażyły się ziemniaki, odlewamy tłuszcz, do ziemniaków dodajemy czosnek, natkę i rozmaryn.

36

MIESZAMY CAŁOŚĆ.

37

PRZELEWAMY TŁUSZCZ Z

patelni, na której smażą się piersi, na patelnię, na której smażą się ziemniaki, podgrzewamy.

38

ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

39

ŻURAWINĘ, KTÓRĄ POZOSTAWILIŚMY

do dekoracji, dodajemy na patelnię z piersiami.

40

CHWILĘ SMAŻYMY, NASTĘPNIE

piersi zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej (matową stroną do środka), zawijamy.

41

JAK PODAWAĆ ZIEMNIAKI

układamy na talerzu – tworzymy z nich wachlarz, do środka wkładamy warzywa.

42

PIERSI KACZKI OWIJAMY

z folii, kroimy na ukos.

43

DEKORUJEMY LISTKAMI NATKI

pietruszki, wcześniej usmażonej na głębokim tłuszczu oraz żurawinami podsmażonymi na patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8295,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2073,8 kcal

🥑

Tłuszcz

156,7 g

🌾

Węglowodany

91,8 g

🥬

Błonnik

50,4 g

💪

Białko

50,4 g

Podobne przepisy