przepis-na-kobiete.pl

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 100 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna typ 450 - 20 g
chleb wiejski - 160 g
mąka migdałowa - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
mix sałat - 150 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ocet winny, biały - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 l
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 20 g
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
ser camembert - 240 g
sól - 1 szczypta
szparagi konserwowe - 60 g
szynka szwarcwaldzka - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER LUB:
malakser ręcznik papierowy naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg) Panierowany Camembert Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
2.DO MALAKSERA WRZUCAMY:
20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 G) MIELONYCH: migdałów.
3.Z BIAŁEGO CHLEBA:
oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera).
4.DODAJEMY 100 G:
ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
5.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, ŻEBY:
uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
6.CAŁĄ PANIERKĘ WYKŁADAMY:
na czysty talerz.
7.DO CZYSTEJ MISKI:
wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz. 20 G MĄKI: przesypujemy do czystej miseczki.
8.OBA SERY CAMEMBERT:
kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
9.KAŻDY KAWAŁEK SERA:
obtaczamy najpierw dokładnie w mące.
10.PO USUNIĘCIU NADMIARU:
mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca.
11.NASTĘPNIE KAWAŁKI SERA:
obtaczamy w naszej panierce.
12.MOŻEMY ZROBIĆ DRUGĄ:
warstwę panierki.
13.KAWAŁKI SERA MUSZĄ:
być bardzo dokładnie oblepione panierką.
14.PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i ręcznik papierowy.
15.DO GARNKA WLEWAMY:
1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy.
16.OLEJ POWINIEN MIEĆ:
180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
17.JEŚLI SMAŻYMY PARTIAMI:
i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
18.SAŁATKA 6 POMIDORKÓW:
truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok.
19.2 SZPARAGI ZE:
słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. ODSTAWIAMY.
20.VINEGRET MIESZAMY RAZEM:
1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
21.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
22.JAK PODAWAĆ SAŁATĘ:
wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy.
23.DODAJEMY 6 KAWAŁECZKÓW:
pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
24.NA KONIEC NA:
sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER LUB

malakser ręcznik papierowy naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg) Panierowany Camembert Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.

2

DO MALAKSERA WRZUCAMY

20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 G) MIELONYCH: migdałów.

3

Z BIAŁEGO CHLEBA

oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera).

4

DODAJEMY 100 G

ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

5

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, ŻEBY

uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.

6

CAŁĄ PANIERKĘ WYKŁADAMY

na czysty talerz.

7

DO CZYSTEJ MISKI

wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz. 20 G MĄKI: przesypujemy do czystej miseczki.

8

OBA SERY CAMEMBERT

kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).

9

KAŻDY KAWAŁEK SERA

obtaczamy najpierw dokładnie w mące.

10

PO USUNIĘCIU NADMIARU

mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca.

11

NASTĘPNIE KAWAŁKI SERA

obtaczamy w naszej panierce.

12

MOŻEMY ZROBIĆ DRUGĄ

warstwę panierki.

13

KAWAŁKI SERA MUSZĄ

być bardzo dokładnie oblepione panierką.

14

PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

i ręcznik papierowy.

15

DO GARNKA WLEWAMY

1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy.

16

OLEJ POWINIEN MIEĆ

180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).

17

JEŚLI SMAŻYMY PARTIAMI

i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.

18

SAŁATKA 6 POMIDORKÓW

truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok.

19

2 SZPARAGI ZE

słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. ODSTAWIAMY.

20

VINEGRET MIESZAMY RAZEM

1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

21

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

22

JAK PODAWAĆ SAŁATĘ

wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy.

23

DODAJEMY 6 KAWAŁECZKÓW

pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).

24

NA KONIEC NA

sałatę wykładamy 4 porcje sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3205,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

801,5 kcal

🥑

Tłuszcz

55,4 g

🌾

Węglowodany

48,5 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy