Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU
Napój żniwny(850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.
GOTUJEMY KISIEL
Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY KISIEL
Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
253,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
63,3 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
2,4 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Schab w sosie paprykowym
Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.