przepis-na-kobiete.pl

Szaszłyki z warzywami i ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.

Szaszłyki z warzywami i ananasem

Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,5 szt.
bazylia świeża - 5 g
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 4 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
natka pietruszki - 5 g
pomidorki koktajlowe - 16 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
sól morska - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.ANANASA OBIERAMY, USUWAJĄC:
twardy głąb i krojąc miąższ na 16 kawałków.
2.KAŻDĄ DYMKĘ KROIMY:
na 4 kawałki.
3.WSZYSTKIE – RAZEM:
z paprykami i pomidorkami koktajlowymi – nadziewamy na 8 patyczków.
4.LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY,:
myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
5.MIESZAMY Z OLIWĄ,:
sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
6.TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ:
smarujemy szaszłyki i pozostawiamy na 5 minut do przegryzienia się smaków.
7.GRILLUJEMY NA ROZGRZANYM:
grillu przez 8-12 minut, obracając, smarujemy przy tym w miarę potrzeby kilka razy pozostałą oliwą.
8.WSKAZÓWKA:
ZAMIAST PAPRYKI: pimientos możemy również użyć delikatnej, zielonej papryki pepperoni.
Szaszłyki z warzywami i ananasem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ANANASA OBIERAMY, USUWAJĄC

twardy głąb i krojąc miąższ na 16 kawałków.

2

KAŻDĄ DYMKĘ KROIMY

na 4 kawałki.

3

WSZYSTKIE – RAZEM

z paprykami i pomidorkami koktajlowymi – nadziewamy na 8 patyczków.

4

LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY,

myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

5

MIESZAMY Z OLIWĄ,

sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.

6

TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ

smarujemy szaszłyki i pozostawiamy na 5 minut do przegryzienia się smaków.

7

GRILLUJEMY NA ROZGRZANYM

grillu przez 8-12 minut, obracając, smarujemy przy tym w miarę potrzeby kilka razy pozostałą oliwą.

8

WSKAZÓWKA

ZAMIAST PAPRYKI: pimientos możemy również użyć delikatnej, zielonej papryki pepperoni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

598,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

74,8 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

11,4 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z warzywami i ananasem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl