Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę dokładnie opłukujemy z aquafaby. Następnie przekładamy ją do pojemnika miksującego i blendujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas: 45 sekund / prędkość: 7.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTECZKA
Ciecierzycę zgarniamy ze ścianek urządzenia i dodajemy do niej masło orzechowe oraz miód. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas: 30 sekund / prędkość: 5. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy odżywkę białkową, cynamon i ekstrakt waniliowy. Masę na ciasteczka mieszamy, wykorzystując te same ustawienia. Na koniec do pojemnika miksującego przesypujemy orzeszki ziemne i całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas: 15 sekund / prędkość: 2.
PIECZEMY CIASTECZKA
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką i formujemy z niej kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15-17 minut w temp. 180°C i przed podaniem studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1823 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
5,6 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!