przepis-na-kobiete.pl

Grzybowe tortelloni • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Grzybowe tortelloni

Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 50 g
pieczarka - 200 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml
grana padano, tarty - 2 łyżki
tortellini - 500 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
z grubym dnem rozpuszczamy masło.
2.PIECZARKI OCZYSZCZAMY I:
kroimy na plasterki.
3.PODSMAŻAMY NA MAŚLE:
przez mniej więcej 2 minuty.
4.CZOSNEK KROIMY W:
plasterki i dodajemy do pieczarek razem ze śmietaną i skórką z cytryny.
5.CAŁOŚĆ DUSIMY NA:
małym ogniu około 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu.
6.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze około 2 minut.
7.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy wodę, wrzucamy tortellini i gotujemy do miękkości.
8.ODCEDZAMY I PRZEKŁADAMY:
do garnka z sosem pieczarkowym.
9.CAŁOŚĆ MIESZAMY, PRZEKŁADAMY:
na talerze i posypujemy startym serem.
Grzybowe tortelloni

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

z grubym dnem rozpuszczamy masło.

2

PIECZARKI OCZYSZCZAMY I

kroimy na plasterki.

3

PODSMAŻAMY NA MAŚLE

przez mniej więcej 2 minuty.

4

CZOSNEK KROIMY W

plasterki i dodajemy do pieczarek razem ze śmietaną i skórką z cytryny.

5

CAŁOŚĆ DUSIMY NA

małym ogniu około 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu.

6

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze około 2 minut.

7

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy wodę, wrzucamy tortellini i gotujemy do miękkości.

8

ODCEDZAMY I PRZEKŁADAMY

do garnka z sosem pieczarkowym.

9

CAŁOŚĆ MIESZAMY, PRZEKŁADAMY

na talerze i posypujemy startym serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2064,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,1 kcal

🥑

Tłuszcz

32 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

13 g

💪

Białko

13 g

Podobne przepisy