Oliwa bazyliowa • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczną oliwę z bazylią możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak!

Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Listki bazylii obrywamy, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Limonkę sparzamy, wycieramy do sucha, skórkę obieramy obieraczką do warzyw tak, aby otrzymać cienkie, szerokie paski. Papryczki chili myjemy, dobrze osuszamy i każdą raz nacinamy.
ZALEWAMY PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI OLIWĄ
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z szerokim otworem. Dolewamy taką ilość oliwy, aby wszystkie składniki były przykryte. Naczynie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni do przegryzienia się smaków.
PRZELEWAMY OLIWĘ PRZEZ SITO
Oliwę przelewamy przez sito, bazylię dobrze odciskamy. Następnie oliwę przelewamy do czystej, suchej butelki. Wykorzystujemy do sosów sałatkowych, do skropienia crostini i duszenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1732 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
86,6 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
0,5 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Sos słodko-kwaśny
Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Pasta czekoladowa à la Nutella
Domowa wersja znanej pasty orzechowo-czekoladowej to propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Przygotuj ją z prażonych orzechów i zobacz, jakie to proste!