przepis-na-kobiete.pl

Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku • przepis • składniki • przygotowanie

Wróć razem z Pawłem i jego gościem do czasów dzieciństwa! Przygotuj ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku!

Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku

Wróć razem z Pawłem i jego gościem do czasów dzieciństwa! Przygotuj ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
kakao - 20 g
masło - 60 g
mąka pszenna - 40 g
jajko - 2 szt.
cukier - 300 g
malina - 100 g
sok z cytryny - 1 łyżka
czekolada mleczna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WAFELKI:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy białka i mąkę wymieszaną z kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Gotową masę nakładamy na papier do pieczenia za pomocą łopatki iszablonu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 3-4 minuty. Jeszcze gorącą masę szybko formujemy na tekturowym rożku, następnie odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BEZOWO-MALINOWĄ:
W misce umieszczonej nad parą ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania sztywnej, jednolitej masy. Białka możemy ubić również mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy maliny przetarte przez sitko. Jeśli masa będzie zbyt słodka, dodajemy kilka kropli soku z cytryny.
3.NAPEŁNIAMY WAFELKI:
Ciepłą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy przygotowane wafelki. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czekoladą.
Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WAFELKI

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy białka i mąkę wymieszaną z kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Gotową masę nakładamy na papier do pieczenia za pomocą łopatki iszablonu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 3-4 minuty. Jeszcze gorącą masę szybko formujemy na tekturowym rożku, następnie odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BEZOWO-MALINOWĄ

W misce umieszczonej nad parą ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania sztywnej, jednolitej masy. Białka możemy ubić również mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy maliny przetarte przez sitko. Jeśli masa będzie zbyt słodka, dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

3

NAPEŁNIAMY WAFELKI

Ciepłą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy przygotowane wafelki. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3082,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

79,2 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy