przepis-na-kobiete.pl

Nalewka z miodu spadziowego • przepis • składniki • przygotowanie

Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Nalewka z miodu spadziowego

Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
imbir świeży - 5 g
miód - 500 g
spirytus - 700 ml
wanilia - 3 g
woda - 600 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z DODATKAMI:
Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTLI:
Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.
Nalewka z miodu spadziowego

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z DODATKAMI

Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2

PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTLI

Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6338,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

14 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

0,1 g

Podobne przepisy