przepis-na-kobiete.pl

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią

Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
mleko - 1 l
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
migdały płatki - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 240 g
otręby pszenne - 4 łyżki
mąka razowa - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 200 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
ogórek - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY KOTLETY:
Kotlety namaczamy przez minimum 2 godziny w mleku z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli, soli i pieprzu. Wyjmujemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy do pożądanej grubości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY KOTLETY:
Mąkę wysypujemy na talerz. 2 łyżki otrąb wysypujemy na kolejny talerz. Następne dwie łyżki otrąb mieszamy z płatkami migdałów i porwaną natką pietruszki, również wysypujemy na talerz. Białka podbijamy w misce. 2 plastry schabu obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i otrębach pszennych. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3.PIECZEMY KOTLETY:
2 pozostałe plastry schabu obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w otrębach z dodatkiem migdałów i natki pietruszki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ:
Ogórka myjemy. Ścieramy na tarce na plasterki prosto do sitka. Posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy. W misce mieszamy jogurt, miód, musztardę i posiekany koperek. Dodajemy odsączone plastry ogórka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy koperkiem. Podajemy z kotletami.
Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY KOTLETY

Kotlety namaczamy przez minimum 2 godziny w mleku z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli, soli i pieprzu. Wyjmujemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy do pożądanej grubości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY KOTLETY

Mąkę wysypujemy na talerz. 2 łyżki otrąb wysypujemy na kolejny talerz. Następne dwie łyżki otrąb mieszamy z płatkami migdałów i porwaną natką pietruszki, również wysypujemy na talerz. Białka podbijamy w misce. 2 plastry schabu obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i otrębach pszennych. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

3

PIECZEMY KOTLETY

2 pozostałe plastry schabu obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w otrębach z dodatkiem migdałów i natki pietruszki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ

Ogórka myjemy. Ścieramy na tarce na plasterki prosto do sitka. Posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy. W misce mieszamy jogurt, miód, musztardę i posiekany koperek. Dodajemy odsączone plastry ogórka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy koperkiem. Podajemy z kotletami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1866,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

31,4 g

🥬

Błonnik

29,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl