przepis-na-kobiete.pl

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser • przepis • składniki • przygotowanie

Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser

Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 50 g
cynamon - 1 łyżeczka
cytryna - 1 szt.
jajko - 2 szt.
malina - 35 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 110 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
napój roślinny - 75 ml
kardamon, mielony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA:
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.
2.GOTUJEMY JAJKA W WODZIE:
Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW:
Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i starym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
4.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w malakserze. Miksujemy z oliwą na gładką masę.
5.KROIMY KABANOSY I OLIWKI:
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, a oliwki w talarki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kabanosy. Makaron odcedzamy i dodajemy do kabanosów. Wodę z makaronu pozostawiamy i podlewamy nią sos, jeśli będzie zbyt gęsty. Dodajemy oliwki. Cebulę kroimy w talarki i umieszczamy w zimnej wodzie.
6.DODAJEMY PESTO DO MAKARONU:
Do makaronu dodajemy dwie łyżki pesto i mieszamy. Dodajemy cebulę i od razu podajemy. Na talerzu dekorujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.
7.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Jajka ucieramy z cukrem i skórką otartą z cytryny przez 5 minut. Kiedy będą puszyste, dodajemy na przemian mleko roślinne i przesianą mąkę z cynamonem, kardamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
8.MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę przygotowanych owoców i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch dajemy drugą połowę owoców. Pieczemy przez 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA

Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.

2

GOTUJEMY JAJKA W WODZIE

Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW

Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i starym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

4

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w malakserze. Miksujemy z oliwą na gładką masę.

5

KROIMY KABANOSY I OLIWKI

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, a oliwki w talarki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kabanosy. Makaron odcedzamy i dodajemy do kabanosów. Wodę z makaronu pozostawiamy i podlewamy nią sos, jeśli będzie zbyt gęsty. Dodajemy oliwki. Cebulę kroimy w talarki i umieszczamy w zimnej wodzie.

6

DODAJEMY PESTO DO MAKARONU

Do makaronu dodajemy dwie łyżki pesto i mieszamy. Dodajemy cebulę i od razu podajemy. Na talerzu dekorujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.

7

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Jajka ucieramy z cukrem i skórką otartą z cytryny przez 5 minut. Kiedy będą puszyste, dodajemy na przemian mleko roślinne i przesianą mąkę z cynamonem, kardamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

8

MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę przygotowanych owoców i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch dajemy drugą połowę owoców. Pieczemy przez 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

910 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455 kcal

🥑

Tłuszcz

13 g

🌾

Węglowodany

76,5 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl