przepis-na-kobiete.pl

Naan pizza w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Naan pizza w stylu azjatyckim

Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny -
kalafior - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
mleczko kokosowe - 200 g
jogurt roślinny - 100 g
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
limonka - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
chlebek naan - 4 szt.
kolendra świeża - 1 pęczek
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, siekamy resztę w dość drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych pomidorów i doprawiamy salsę solą i pieprzem do smaku.
2.PIECZEMY KALAFIOR:
Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy przyprawą do mielonego mięsa i solą. Tak przygotowane różyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MLECZKA KOKOSOWEGO:
Ze schłodzonego przez noc mleczka kokosowego zbieramy krem (czyli jego stałą część) i przekładamy go do miski z 1 łyżką oliwy, jogurtem roślinnym i czosnkiem granulowanym. Z limonki ocieramy skórkę, wyciskamy sok i również dodajemy je do miski z mleczkiem i jogurtem. Całość dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę dokładnie blendujemy z ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy.
5.PODAJEMY NAAN PIZZE:
Chlebki naan podpiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym po pieczeniu kalafiora. Następnie każdy z nich smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. Na każdej naan pizzy układamy po kilka różyczek kalafiora i po trochu czerwonej cebuli oraz ozdabiamy je salsą i sosem z kolendry i czosnku. Danie podajemy od razu.
Naan pizza w stylu azjatyckim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, siekamy resztę w dość drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych pomidorów i doprawiamy salsę solą i pieprzem do smaku.

2

PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy przyprawą do mielonego mięsa i solą. Tak przygotowane różyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MLECZKA KOKOSOWEGO

Ze schłodzonego przez noc mleczka kokosowego zbieramy krem (czyli jego stałą część) i przekładamy go do miski z 1 łyżką oliwy, jogurtem roślinnym i czosnkiem granulowanym. Z limonki ocieramy skórkę, wyciskamy sok i również dodajemy je do miski z mleczkiem i jogurtem. Całość dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę dokładnie blendujemy z ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy.

5

PODAJEMY NAAN PIZZE

Chlebki naan podpiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym po pieczeniu kalafiora. Następnie każdy z nich smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. Na każdej naan pizzy układamy po kilka różyczek kalafiora i po trochu czerwonej cebuli oraz ozdabiamy je salsą i sosem z kolendry i czosnku. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2263,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

76,3 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

16,4 g

Podobne przepisy