przepis-na-kobiete.pl

Złoty napar z imbiru • przepis • składniki • przygotowanie

Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Złoty napar z imbiru

Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

imbir świeży - 1 szt.
woda - 0,1 l
cynamon - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
kardamon, mielony - 1 szczypta
malina - 60 g
miód - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
żurawina suszona - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.KORZEŃ IMBIRU OBIERAMY ZE:
skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
2.NAPAR PRZELEWAMY DO MAŁYCH:
słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas,słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.
3.Z NAPARU Z IMBIRU:
możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.
Złoty napar z imbiru

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KORZEŃ IMBIRU OBIERAMY ZE

skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

2

NAPAR PRZELEWAMY DO MAŁYCH

słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas,słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.

3

Z NAPARU Z IMBIRU

możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

290,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

24,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

6,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy