Bibimbap z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA
Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).
SKŁADANIE BIBIMBAPU
Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1403,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
701,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
55,2 g
Białko
55,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!