Miodowy kurczak w stylu koreańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIERSI KURCZAKA
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w soli i mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha. Następnie dodajemy imbir i czosnek.
ŁĄCZYMY KURCZAKA Z SOSEM
Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
PODAJEMY DANIE
Sezam podprażamy na suchej patelni. Szczypior kroimy na skos na większe kawałki. Składniki dodajemy do sosu i mieszamy. Danie podajemy z ugotowanym ryżem, oprószone sezamem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1303,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,7 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
1,8 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!