Wegetariański bibimbap • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, a chili siekamy. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smażymy tak, by pozostały chrupkie.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISECZKACH
Warzywa rozdzielamy do 4 miseczek. Układamy w miskach: kimchi, marchewkę pokrojoną wjulienne, kiełki fasoli mung, liście szpinaku. Posypujemy sezamem.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelnię, na której podsmażały się warzywa, wbijamy 4 jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy jajka sadzone (żółtko powinno być płynne, a białko ścięte). Jajka posypujemy szczypiorkiem pokrojonym na kawałki o wielkości 2,5 cm i przekładamy do misek.
PODAJEMY BIBIMBAP
Całość skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego i odrobiną sosu sojowego. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Bibimbap wege podajemy z miseczkami ryżu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1817,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,3 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
61,3 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Miodowy kurczak w stylu koreańskim
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom słodkości
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowe ziemniaki hasselback
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!