przepis-na-kobiete.pl

Wegetariański bibimbap • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Wegetariański bibimbap

Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jajko - 4 szt.
marchew - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pieczarka - 6 szt.
szczypior cebuli - 24 g
olej kokosowy - 3 łyżki
ryż długoziarnisty - 200 g
kiełki fasoli mung - 100 g
sezam biały - 1 łyżka
Szpinak Baby - 25 g
kimchi - 4 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sok z limonki - 20 ml
olej sezamowy - 10 ml
ocet ryżowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
2.KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA:
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, a chili siekamy. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smażymy tak, by pozostały chrupkie.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISECZKACH:
Warzywa rozdzielamy do 4 miseczek. Układamy w miskach: kimchi, marchewkę pokrojoną wjulienne, kiełki fasoli mung, liście szpinaku. Posypujemy sezamem.
4.SMAŻYMY JAJKA:
Na patelnię, na której podsmażały się warzywa, wbijamy 4 jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy jajka sadzone (żółtko powinno być płynne, a białko ścięte). Jajka posypujemy szczypiorkiem pokrojonym na kawałki o wielkości 2,5 cm i przekładamy do misek.
5.PODAJEMY BIBIMBAP:
Całość skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego i odrobiną sosu sojowego. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Bibimbap wege podajemy z miseczkami ryżu.
Wegetariański bibimbap

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż sos zgęstnieje.

2

KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, a chili siekamy. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smażymy tak, by pozostały chrupkie.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISECZKACH

Warzywa rozdzielamy do 4 miseczek. Układamy w miskach: kimchi, marchewkę pokrojoną wjulienne, kiełki fasoli mung, liście szpinaku. Posypujemy sezamem.

4

SMAŻYMY JAJKA

Na patelnię, na której podsmażały się warzywa, wbijamy 4 jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy jajka sadzone (żółtko powinno być płynne, a białko ścięte). Jajka posypujemy szczypiorkiem pokrojonym na kawałki o wielkości 2,5 cm i przekładamy do misek.

5

PODAJEMY BIBIMBAP

Całość skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego i odrobiną sosu sojowego. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Bibimbap wege podajemy z miseczkami ryżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1817,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

61,3 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy