przepis-na-kobiete.pl

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym

Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 200 ml
cebula - 1 szt.
dorsz filet - 450 g
makaron tagliatelle - 300 g
marchew - 300 g
natka pietruszki - 5 g
olej - 2 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
sok z pomarańczy - 100 ml
sól - 1 szczypta
szafran - 0,1 g
śmietana 30% - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY RYBĘ:
Cebulę kroimy w kostkę. Szafran rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1 cm.
2.GOTUJEMY SOS:
Marchew obieramy i strugamy lub kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez 3 minuty. Dolewamy sok pomarańczowy i bulion. Dodajemy szafran, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Warzywa przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Dodajemy śmietankę. Rybę dodajemy do sosu i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.
3.PODAJEMY DANIE:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sos doprawiamy i podajemy z makaronem. Dekorujemy natką pietruszki.
Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY RYBĘ

Cebulę kroimy w kostkę. Szafran rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1 cm.

2

GOTUJEMY SOS

Marchew obieramy i strugamy lub kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez 3 minuty. Dolewamy sok pomarańczowy i bulion. Dodajemy szafran, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Warzywa przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Dodajemy śmietankę. Rybę dodajemy do sosu i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.

3

PODAJEMY DANIE

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sos doprawiamy i podajemy z makaronem. Dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2225,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

70,6 g

🥬

Błonnik

31,2 g

💪

Białko

31,2 g

Podobne przepisy

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl