przepis-na-kobiete.pl

Okoń nilowy ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Okoń nilowy ze szparagami

Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 1 szt.
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
wino białe - 50 ml
szparagi zielone - 500 g
labraks filet - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,:
nacieramy białym pieprzem i odrobiną soli.
2.SZPARAGI OBIERAMY, ODCINAMY:
końcówki.
3.DYMKI KROIMY NA:
cząstki, szczypior siekamy. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
4.DODAJEMY BIAŁE WINO,:
dymkę, szparagi i dusimy ok. 5 MINUT.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
6.NA DRUGIEJ PATELNI:
na rozgrzanej oliwie smażymy filety po ok. 2 MINUTY Z: każdej strony.
7.RYBĘ PODAJEMY ZE:
szparagami, całość skrapiamy winno-maślanym sosem.
8.POSYPUJEMY POSIEKANYM:
szczypiorem.
Okoń nilowy ze szparagami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,

nacieramy białym pieprzem i odrobiną soli.

2

SZPARAGI OBIERAMY, ODCINAMY

końcówki.

3

DYMKI KROIMY NA

cząstki, szczypior siekamy. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.

4

DODAJEMY BIAŁE WINO,

dymkę, szparagi i dusimy ok. 5 MINUT.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

6

NA DRUGIEJ PATELNI

na rozgrzanej oliwie smażymy filety po ok. 2 MINUTY Z: każdej strony.

7

RYBĘ PODAJEMY ZE

szparagami, całość skrapiamy winno-maślanym sosem.

8

POSYPUJEMY POSIEKANYM

szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1662 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

6,1 g

🥬

Błonnik

32,4 g

💪

Białko

32,4 g

Podobne przepisy