przepis-na-kobiete.pl

Marynata do mięs na grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Marynata do mięs na grilla

Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ketchup - 4 łyżki
musztarda sarepska - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W misce umieszczamy ketchup, musztardę, miód, ocet jabłkowy, olej oraz sos sojowy, paprykę wędzoną i pieprz. Następnie wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy do pozostałych składników i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
2.MARYNUJEMY MIĘSO:
Gotowe, oczyszczone mięso wkładamy do woreczka strunowego, dokładnie zalewamy przygotowaną marynatą i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby mięso nabrało smaku i aromatu.
3.SMAŻYMY LUB GRILLUJEMY MIĘSO:
Zamarynowane mięso smażymy na patelni, w airfryerze lub na grillu – w zależności od preferencji.
Marynata do mięs na grilla

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

W misce umieszczamy ketchup, musztardę, miód, ocet jabłkowy, olej oraz sos sojowy, paprykę wędzoną i pieprz. Następnie wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy do pozostałych składników i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

2

MARYNUJEMY MIĘSO

Gotowe, oczyszczone mięso wkładamy do woreczka strunowego, dokładnie zalewamy przygotowaną marynatą i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby mięso nabrało smaku i aromatu.

3

SMAŻYMY LUB GRILLUJEMY MIĘSO

Zamarynowane mięso smażymy na patelni, w airfryerze lub na grillu – w zależności od preferencji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

204,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

34,1 kcal

🥑

Tłuszcz

1,7 g

🌾

Węglowodany

4,2 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy