Bombki z piernika • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI
Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
WYRABIAMY CIASTO
W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programuugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.
UCIERAMY LUKIER
Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając programgotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3950,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
790,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
151,8 g
Błonnik
0,4 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos do ravioli
Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.